Identiteit en schoolsparen
De Koning Willem - Alexanderschool is een protestants-christelijke school. Dat betekent dat wij werken vanuit onze christelijke geloofsovertuiging. Wij zijn een open school en ieder kind is welkom, ongeacht levensbeschouwing of kerkelijk meeleven. Wij verwachten van de ouders dat zij het christelijke karakter van de school respecteren.
Wij willen kinderen een onderzoekende houding meegeven, een kompas leren ontwikkelen om keuzes te kunnen maken in het leven. We willen hen gevoelig maken voor wat niet te zien is, verwondering daarvoor opwekken.
Hoe vertaalt zich dat in de praktijk?
Wij vertellen drie keer per week een verhaal uit de Bijbel. Die verhalen zijn de basis. We praten er met elkaar over wat die verhalen van toen, ons ook nú nog te zeggen kunnen hebben. Daarbij komen thema's aan de orde als: vergeving, vertrouwen, hopen, omzien naar elkaar, veranderen. Daarnaast wordt er gezongen en gebeden met de kinderen.
In de bijbelverhalen gaat het over God en Jezus. Hij liet ons zien wat het betekent om 'je naaste lief te hebben als jezelf'. Ook dát houden wij onze kinderen voor; ga met elkaar om op de manier waarop je wilt dat jijzelf behandeld wordt. Dat betekent dat pesten, vloeken en schelden niet getolereerd worden. Wat we wel willen zien en dus stimuleren: oog hebben voor de ander, aandacht voor elkaar, opkomen voor elkaar en samenwerken. Niet alleen bij het omgaan met mensen gelden normen, maar ook bij het omgaan met de wereld om ons heen, de natuur en de materialen waarmee we werken.
We willen de kinderen laten ervaren dat regels en afspraken er niet zijn om je te beknotten, maar juist om het leven leefbaar te houden.
Kerst vieren we in de Ontmoetingskerk en Pasen vieren we in een intieme sfeer met de kinderen op school. Jaarlijks wordt er kerk en school een dienst georganiseerd waarbij de school een belangrijke bijdrage levert.
Kerk en schooldienst
De jaarlijkse Kerk en Schooldienst is op de eerste zondag in februari in de Ontmoetingskerk!
Het is een kerkdienst die voorbereid is door de dominee en een aantal leerkrachten van onze school en natuurlijk de kinderen! Door de inbreng van de leerkrachten wordt de dienst heel anders dan een gewone kerkdienst. De preek van de dominee (voor kinderen meestal niet te begrijpen) wordt vervangen door een kortere spreekbeurt van de dominee. We zingen andere liederen, er komt een kinderkoor (uiteraard van kinderen van onze school), er is een bandje om de liederen te begeleiden en ook de onderbouw komen op hun eigen manier aanbod.
De dienst start om 10 uur en er is oppas aanwezig voor de kleinere broertjes en zusjes. Ook opa's, oma's, buurvrouwen, buurmannen kunnen natuurlijk mee komen.
Goede doelen-pot / schoolsparen
Elke maandagmorgen wordt er in alle groepen geld ingezameld voor het goede doel.
Het Children's Sure House in Oeganda

Het Children's Sure House (CSH) in Kiwangala (Oeganda) is een school voor kinderen uit kwetsbare gezinnen. Veel kinderen die les krijgen op het CSH groeien op bij hun grootouders omdat hun ouders overleden zijn aan aids. Er zijn ook kinderen die besmet zijn met het hiv/aids virus.
De school van het Children's Sure House is er voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Onderwijs in Oeganda is in principe gratis. Toch moeten leerlingen op deze scholen nog wel een bijdrage betalen voor schoolmaterialen als schriftjes, uniformen, boeken en lunches voor de leerkrachten. Voor veel gezinnen zijn dit onoverkomelijke kosten, waardoor kinderen alsnog niet naar school kunnen. Moses Kiwala en Martin Mpanga zijn de school van het CSH meer dan 20 jaar geleden gestart omdat zij kansen wilden creëren voor deze kansarme kinderen. Inmiddels zijn meerdere oud-leerlingen van de eerste generatie zelf vergelijkbare projecten gestart en treden daarmee in de voetsporen van Moses en Martin.
Warme banden
TOV en de KWA steunen het CSH sinds 2015. De afgelopen jaren zijn er vriendschapsbanden opgebouwd met de directeuren van het CSH en met de kinderen in Oeganda. In de groepen 7 en 8 van beide scholen schrijven de leerlingen met leerlingen in Oeganda. De brieven worden zowel in Oeganda als in Waddinxveen met gejuich ontvangen.
Eigen inkomsten en donaties

Het CSH voorziet voor een deel in eigen inkomsten o.a. door de opbrengsten van de schoolboerderij waar de kinderen van de school bij toerbeurt meehelpen. Hier worden tomaten en ananas geteeld voor de verkoop. Daarnaast wordt mais geteeld om de kinderen op school een maaltijd van maispap te kunnen geven. Een andere inkomstenbron is de verhuur van de examenhal aan kerkgenootschappen en voor vergaderingen, bruiloften enz…
Daarnaast is het CSH afhankelijk van donaties. KWA en TOV steunen het CSH regelmatig. In het schooljaar 2021 - 2022 is er op beide scholen een sponsorloop gehouden. Met het geld dat deze actie opleverde is (met een aanvullende gift uit Duitsland) een tweedehands schoolbus gekocht.
Namens de ZWO van 't Spectrum,
Annelies Keller